Erdei Katica

Katica Tanya

Rajta ifjak, csatlakozzatok a bátor íjász lányhoz!

Patca és környéke mindig is jól termő vidéknek számított, messze földön híresek voltak az itteni termények. A kiváló termés persze nemcsak a vidéket járó kereskedőket és utazókat vonzotta, a környékbeli birtokok és tanyák gazdagságára szemet vetett egy rablóbanda is. Olyannyira elszaporodtak a fosztogatások, a kitartó munkával megtermelt javak eltulajdonítása, hogy a gazdák hűbéruraikhoz fordultak segítségért. A többnyire zsoldosokból álló különítmény persze képtelen volt rendet tenni, így a sorozatos támadások továbbra is rettegésben tartották az embereket.

Egy fiatal patcai leány aztán megelégelte a helyzetet, sorra végigjárta a falvakat, a környékbeli tanyákat és erdős területeket, s meggyőzte az embereket, hogy fogjanak össze. Rögtönzött sereget toborzott magának a helyi lakosokból, és a környező erdőben elrejtőzve kitervelték, hogyan tudnák tőrbe csalni a rablókat. Az erdős területen csapdát állítottak a bandának, és rövid időn belül mind egy szálig felszámolták őket. Úgy hírlett, hogy a rajtaütés során Katica egymaga több, mint a gonosztevők felét terítette le az íjával, melyet ha a kezébe vett, soha nem hibázta el a célt. A lányt hősként ünnepelték, a története szájról-szájra járt. A gyönyörű faragásokkal díszített íja pedig a felkelés, és egyben a gonosz elleni mindenkori harc szimbóluma lett a patcaiak körében.

A történet itt persze még nem ért véget, mert a leány és vele együtt a neves fegyver egyszer csak eltűnt. A szóbeszéd szerint egy arra járó vándor énekes – aki dalaival nemcsak népes hallgatóságát nyűgözte le, hanem Katicát is – nemcsak a leány szívet rabolta el, hanem a patcaiak védelmezőjét is. Azóta is keresik a nyomát, de hogy megtalálták-e, senki sem tudja. Mindenestre azt beszélik, hogy ahol nagy szükség van rá, ott mindig feltűnik Erdei Katica...

Katica Tanya

Cím: 7477, Patca
Tel.: +36 30/411-6002
E-mail:: info@katicatanya.hu
Honlap: www.katicatanya.hu