Kiskelemen Béni

Dunaföldvár

Vedd vissza Dunaföldvár várát a töröktől!

A Földvári legények legendája

A történet egyik hőse Nádas Jeremiás, akit az Alföldről, a Szolnok melletti Kürűből hurcoltak el a törökök, édesanyjával együtt. A gyerek útközben megbetegedett, hogy ne adja tovább a kórt ledobták a kocsiról és sorsára hagyták. Egy trinitárius barát talált rá. Sikerült megmenteni az életét.

Földijei segítségével tutajra szállt és átkelt a Dunán Földvárra. Jó barátokat is szerzett magának a földvári legények között, Kiskelemen Bénit és társait, akik maguk közé fogadták.

A várban egy magyar fiú – Ostoros Gyurka raboskodott, akit a legények ki akartak szabadítani.

Egyszer, mikor Béniék a várfalhoz lopakodtak egy üreget találtak a hegyoldalban. Kiderült, hogy a föld alatti folyosó a vár kútjához vezet. Ettől kezdve a két fiú időről időre belekiabált a kútba, különösen akkor, ha az agát rá kellett venni valamire (pl. engedjen el valakit, kevesebb legyen az adó) A törökök szörnyen féltek a szellemektől, ilyenkor azt gondolták, kísértetek kiabálnak a kútból.

Egy kora őszi napon az aga hívta a földváriakat, hogy jöjjenek segíteni a várba a learatott gabonát, borsót, lencsét rostálni, szellőztetni, zsákolni.

A felnőtteket a várba vezényelték, a gyerekeket a Duna partra. A 14-18 éves fiúkat, lányokat egy gályára terelték. Este az asszonyok rimánkodni kezdtek az agának, hogy engedje el a gyerekeket. Azt mondta nekik, ha az előttük lévő fehér kötényt feketévé teszik elengedi gyerekeiket. Az asszonyok erre bodza bogyók levével feketére festették kötényeiket. Vitték az agához, de az csak nevetett rajtuk. Jerem, Béni és a földvári legények éjszaka megtámadták a gályákat, a rabokat kiszabadították az őröket a gályába zárták és leengedték a Dunán.

Ezt az eseményt őrzi mai napig a földvári parasztviseletben a fekete kötény. Még a menyasszonyi ruha előtt is a kötény fekete.

"A történet hősei vitézségből, bátorságból, összetartásból, leleményességből, máig tartó példát mutatnak, számotokra. Képzeletben visszalépünk az időben, hogy eljátsszuk Kiskelemen Béni, Ostoros Gyurka, Nádas Jeremiás és barátaik kalandos történetét. Ha a hősökhöz méltóan kiálljátok a próbát ti is osztozhattok elődeitek dicsőségében."

Dunaföldvár Vármúzeum:

Hőspróba: szombat vasárnap: 10.00-17.00

Cím: 7020 Dunaföldvár, Rátkai köz 2.
Tel.: (Vártorony) +36 75/777-112
Tourinform iroda: Tel/fax: +36 75/341-176
Honlap: www.dunafoldvar-muvhaz.hu