Márton, egy kedves barátom a minap egy partyn mesélt nekem az új tervéről. Napelemeket szereltet családi házuk tetejére. Igazából, Mártonban kicsit idegesített korábban, hogy rengeteget beszél a környezetvédelemről, a szemétfelhalmozásról, a klímaváltozásról, de valahogy azt a benyomást keltette bennem, hogy ezekről mind csak beszél, de nem cselekszik szinte egyáltalán. Ez dühített, mert ennek ellenére előszeretettel szólt bele mások életébe. Főleg a szeméttel kapcsolatos szokásainkba, amiről úgy éreztem, hogy azért ez már mindennek a teteje. Az én életem, az én szemetem, örülnék neki, ha nem nyúlkálna benne, amikor nálunk van, mint vendég…

Ez a cselekedet azonban lenyűgözött. Valóban, ez komoly lépés. Megújuló energiaforrást használ, így nem mellesleg a saját számláit is jelentősen csökkenti több tíz évre előre. Ez persze egy nagyobb beruházás, de mint mondta, pályázat útján olyan kamatmentes hitelhez juthat, amivel egész jól ki lehet jönni a dologból. Márton ezzel nagyot nőtt a szememben.

Sok részletet is elmesélt, biztosan látszott rajtam, hogy érdekel. Én is szívesen beruháznék ebbe. Azt hallottam, hogy ha a napelem mérete meghaladja azt, aminek a termelése elég a te háztartásodba, akkor a többlet energiát el is adhatod. Szóval nem csak nem fizetek villanyszámlát, még keresek is valamennyit. Ezeket el is mondtam neki, hogy én így tudom, mert kíváncsi voltam, hogy ő tud-e erről valamit.

Sajnos a válasza nem csigázott fel annyira, mint amikor felhozta a témát. Azt mondta, hogy ő is érdeklődött ez iránt, hogy lehetne-e nagyobb a napelem mérete. Ő is ezt akarta kihasználni, de a kivitelezők azt mondták, nem ajánlják. Azt mondták neki, tény, hogy gyakorlatilag pénzt keresünk a napelem rendszerünkkel, mert a szolgáltató fizet valamennyit azért, ha mi juttatunk a rendszerbe többletáramot, de a kereskedéshez ennél sokkal több kell. Először is számlaképesnek kell lenni hozzá, aztán az eladott energiamennyiség után adózni is kell (ennek mondjuk nem kéne meglepőnek lennie, minden kereskedelem után kell adót fizetni, de kösz az infót, Márton). Ami viszont tényleg sokakat visszatart, az, hogy engedélyekre van szüksége, és rengeteg ügyintézésre és hogy a szolgáltató csak csökkentett árat fizet az áramért. Tehát az összeg, amit ezzel nyerhetünk csekély, de a munka sok. A szakértők éppen ezért azt mondják, hogy a napelem méretezéssel pontosan akkora napelem rendszert kell tervezni, amivel nullázni tudod a számláidat. Főleg azért, mert így számíthatsz a leggyorsabb megtérülésre.

Viszont Márton felhívta a figyelmemet valamire, amire magamtól nem is gonlotam. Egy dolog miatt lehet hasznos az, ha a napelem mérete nagyobb, mint ami feltétlenül szükséges. Érdemes gondolnia jövőre, hiszen már most több évtizedre tervezel, ha napelembe fektetsz és nem tudhatod, hogyan fognak megváltozni az energiaigényeid ez alatt az idő alatt. Elég, ha veszel egy nagyobb fogyasztású hűtőt, vagy beszerelsz egy légkondit és máris többet fogyasztasz, így megint fizethetsz villanyszámlát. Ezekkel azért kell számolni és ezért van az, hogy Márton is nagyobb paneleket tesz fel, mint a fogyasztása. Tervez még bővítéseket. Kingával nem régen házasodtak össze és ahogy őket ismerem, 3 gyerek a minimum. Akkor lesz aztán számlanövekedés! A gyerekek kb 20 éves korukig nem fogják fel, hogy a villanyt le kell kapcsolniuk maguk után, de az is lehet, hogy soha. Meg hát magától értetődik, hogy több ember nagyobb fogyasztást jelent.

Szóval tényleg, büszke vagyok Mártonra és az elhatározására.