A cirkónium egy olyan magas olvadáspontú és kémiailag ellenálló, részlegesen fényáteresztő anyag, amely napjainkban igen gyakran van használatban a fogorvoslásban, ez ugyanis az egyik legtökéletesebb anyag fogpótlásra, cirkon korona segítségével, hidak készítésére. Például akkor, ha az ember meg akarja mutatni a kisgyerekeinek egy hőspróbán, hogy milyen is egy igazi hős.

Nos, pontosan így járt a férjem is a legutóbbi nyaralásunk alkalmával, mikor elvittük a gyerekeket egy hőspróbára, mert imádják a lovagkort, a lovagokat, az ebben az időben játszódó Disney-rajzfilmeket stb. Igazából tényleg mindannyian jól szórakoztunk, a gyerekekkel még akkor is nevettünk, mikor András arccal előre esett a lóról… Amikor a fogát is kiköpte, akkor már csak a gyerekek nevettek.

Természetesen azonnal hívtam a fogorvosunk a Fogászati Klinikán, hogy időpontot kérjek neki, és jeleztem, hogy a férjem egyébként fémallergiás, szóval valószínűleg nála nem fognak működni a hagyományos fogpótlási módszerek. Egyébként is általában könnyű itt időpontot szerezni, de miután hangsúlyoztam, hogy félig-meddig vészhelyzetről van szó, még csak sokkal egyszerűbben ment a dolog.

A férjem egyébként rühelli a fogorvosokat, csak mióta házasok vagyunk, legalább 3-at kipróbált, és tulajdonképpen ezt a második kerületi klinikát is ő fedezte fel. Miután igen elismerően szólt a helyről, az orvosok szaktudásáról, a hely felszereltségéről stb., a következő alkalommal, mikor problémám volt, én is ide látogattam el. Nem is azt mondom, hogy mindenben követem a férjemet, de főleg a fogorvosra tényleg annyira kényes, hogy egy percig sem kételkedtem, hogy valószínűleg a világ legjobb fogorvosánál járt.

cirkon korona

Most is, a letört fogával kapcsolatban, a doki nagyon aranyos volt, mondta, hogy természetesen van lehetőség a fém pótlásra is, hiszen az is egy teljesen jól működő dolog, arról nem is beszélve, hogy olcsóbb, viszont a cirkon korona jóval esztétikusabb is, arról nem is beszélve, hogy nem tartalmaz allergén anyagokat. Az az igazság, én annyira nem is sokalltam a különbséget a fém- és a cirkon korona között, utóbbi tényleg drágább, de állítólag tartósabb is, meg mivel a fogainkhoz hasonlóan valamennyire fényáteresztő, szinte észre sem lehet venni, hogy a férjem egyik foga nem abban az értelemben a sajátja, hogy az ő ínyéből nő ki.

Azon nevettünk, hogy még szerencséje is van a fémérzékenységgel, mert ő picit jobban szeret spórolni, mint én, és máskülönben tuti a fémet választotta volna az ára miatt, azzal meg nem lenne annyira elégedett, mint amennyire a cirkon korona végül bevált. Bátran mer rágni vele, és ráadásul tényleg teljesen élethűen néz ki.

A gyerekeknek meg egy ideig ki kell bírniuk hőspróba nélkül, majd akkor megyünk legközelebb, mikor már kivehető protézisünk lesz…