Az én szememben bárki lehet hős. Nem kellenek világmegváltó cselekedetek, apró tettekkel is lehet naggyá válni. Számomra hős az is, aki felveszi más emberek után az utcán a szemetet, akinek nem fáradtság felvenni a kutyája után az ürüléket, vagy az, aki egy kicsit is tesz a környezete védelme érdekében.

A felsoroltakból is látszik, hogy a környezetkímélés számomra rendkívül fontos. Mindent megteszek annak érdekében, hogy a károsanyag-kibocsátásomat a minimálisra csökkentsem. Az utóbbi időben sikerült takarékoskodnom, így remélhetőleg a közeljövőben sikerül áttérnem a modern energiatermelésre. Az 5 kw napelem rendszer részleteiről az egyik kedves ismerősöm, Zoli mesélt nekem. Ő már büszke napelem rendszer tulajdonosnak vallhatja magát.

 Zoli a napelemrendszer.info weboldalon találta meg a kivitelezőjét, akinek a munkájával teljes mértékben elégedett volt. Emiatt jó szívvel ajánlotta nekem is, hogy ezt a céget válasszam, mivel profi munkát végeznek.

Az említett vállalat internetes oldalán rendhagyó módon nem a fotovoltaikus rendszerekben rejlő lehetőségekről, és azok gyakorlati hasznáról lehet tájékozódni, hanem három család története által ismertetik a napelem rendszer kivitelezését, megtérülését és tervezését. A valós történetek által közelebbről megismerhető, hogy milyen előnyökkel járhat a rendszer kiépítése, illetve milyen problémák jöhetnek szóba a kivitelezés során. A lényeg, hogy Zolinak, illetve a weboldalnak köszönhetően már biztos vagyok benne, hogy az 5 kw napelem rendszerre szükségem van.

Az elhatározás tehát megszületett, azonban még kisebb fennakadások lehetnek.  A napelemek megvásárlása előtt szükséges a helyszíni felmérés, mivel Zoli elmondása szerint nem minden házra lehet napelemeket szerelni. A tetőszerkezetnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat. Nyilvánvaló, hogy egy régi, rozoga tetőre nem lehet napelemeket szerelni. Úgy gondolom, hogy nekem ezzel nem lenne gondom, mivel két éve tettünk teljesen új tetőt a házra, de persze egy szakember véleményére mindenképp szükség van. Ezen kívül sajnos más feltételek is vannak: nem mindegy, hogy hol vannak az elektromos rákötési pontok, valamint a modulokra vetülő árnyékok is problémát jelenthetnek. Ezeken talán még lehetne segíteni, azonban megfelelő tájolásúnak is kell lennie a tetőnek, valamint jónak kell lennie a dőlésszögének is. Tehát a tetőszerkezetnek rendkívül sok kitételnek kell megfelelnie, de bízom benne, hogy minden rendben lesz.

Az első lépést megtettem, kitöltöttem a napelemrendszer.info weboldalon található árajánlatkérő űrlapot.

Még sajnos személyes tapasztalatokról nem számolhatok be, de biztos vagyok benne, hogy a napelem rendszer csak előnyömre válhat. Töltsd ki te is az űrlapot és válj egy apró hőssé, nincs mit veszítened!