Mindenkinek van egy kedvenc gyerekkori játéka, amiben verhetetlen volt, aminek ha meghallották a barátok a nevét már sírva menekültek, hogy “Na veled én ilyet nem játszom!”. Nekem ez a Monopoly volt. Borzasztóan egyszerűen ment és nem értettem, hogy mások miért ügyetlenkednek benne annyit. Ezért gondoltam, hogy megírom ezt a bejegyzést, mert most is ezt érzem, csak a napelemes rendszerek kapcsán.

Napelemekkel pofonegyszerű spórolni! A napsugárzásból elnyeljük a mágneses sugarakat, amit aztán a napelemeink szépen egyenárammá alakítanak. Ehhez kell még egy inverter, ami ezt az egyenáramot átalakítja váltóárammá, amit a háztartásokban használunk és már landolt is az otthonunkban a zöld energia.

Mivel jár ez? Hát bizony pár millió forintos beruházással, azonban folyamatosan elérhető valamilyen formájú állami támogatás az ilyen jellegű fejlesztésekre, éppen ezért a dolog korántsem annyira vészesen zsebbenyúlós, mint amilyennek elsőre tűnhet.

Miért jó ez nekünk? Egyrészt, mert a bolygónk és a fenntarthatóság szempontjából egyáltalán nem mindegy mennyire élünk zölden és mekkora lábnyomot hagyunk magunk után. Másrészt búcsút inthetően a villany számlának! Ráadásul ha összevonjuk a már meglévő rendszereinket és átcsoportosítjuk villamos üzemre mindazt, amit csak lehet, akkor akár már rezsi költségektől is könnyen elköszönhetünk örökre. Ilyen például tipikusan a gáz, hiszen fűteni és főzni is lehet villannyal is.

Összességében tehát egy napelemes rendszer csak megkönnyíteni tudja az életünket és már a tervezéssel, a kivitelezéssel és a financiális gondokkal sem kell foglalkoznunk, hiszen mindenhez kapunk szakértő segítséget és támogatást, ha körültekintően utánajárunk az interneten a lehetőségeinknek. Járjunk nyitott szemmel és legyünk nyitottak az új megoldásokra, mert nekünk lesz tőle könnyebb!

napelemes rendszerek