Míg a kis babáknál mindkét szülő, nem is beszélve a nagyszülőkről, óvón, sokszor talán túlzottan is aggódva figyeli, hogy minden rendben legyen, minden úgy működjön, ahogy a nagy könyvben meg van írva (ha a cumi leesik, csak forralt vízzel mossuk meg, mielőtt visszaadjuk; ahogy járni tanul minden másodpercben lehajolva mellette vagyunk; sokan hőmérőzik az esti pancsi vizet, stb.), ahogy telnek az évek, ismét fontosabb lesz a saját élet, a munka, jobban visszatér a rutin, a gyerek közösségbe kezd járni reggeltől délutánig, esetleg késő délutánig, kora estig, megjelenik egy vagy két testvér, kevesebb figyelem jut a hőmérsékletnek és a kisebb kényelmi apróságra.

De az, hogy ez egy “átlagos” családban így történik, nem jelenti azt, hogy ezeket el kell fogadni, követni kell – vagy nem kell ellene tennünk. A megfelelő hőmérséklet minden korosztálynak fontos, a kisbabáktól egészen a kiskamaszokon és fiatal felnőtteken át az idősekig.

Egy alternatív vagy legalábbis kevéssé ismert módszer jelenleg, itthon, a fűtésre az elektromos fűtőpanel (shop.klimaglobal.hu/futopanel_62). Nagyobb előnyei közé tartozik, hogy a kezelése nagyon egyszerű: felejtkezzünk el a benti kis kazánról, amit “apu” tud csak bekapcsolni minden ősszel, ha sikerül napok alatt rávenni, az egyesével begyújtandó fűtőtestekről, a gázszerelőről, a szivárgásról, a mozgó, csörgő, zajos alkatrészekről, mindenről, ami ház- vagy éppen fa vagy olajfűtéssel jár. Mert egy elektromos panelt felszerelni gyerekjáték (na, nem szó szerint azért, a biztonság az első!), ha ismerjük a fúró használatát: ha pedig nem, bármelyik szakember kis túlzással percek alatt meg tudja ezt oldani, majd a készüléket bedugjuk az áramforrásba, és jöhet a bekapcsolás.

Apropó, bekapcsolás: a TV-t sem kell a készüléken nyomogatnunk már egy ideje, a klímánkat sem: miért kellene a fűtőtestjeinket ide-oda tekergetni? De komolyan, ez már a XXI. század, vagy mi! Sok elektromos fűtőpanel “WiFis”, vagyis csatlakozhatunk hozzájuk a telefonunkkal, amíg van a lakásban WiFi hálózat, és azzal is tudjuk irányítani. Irányítás alatt a be- és kikapcsolást értjük és a pontos kívánt hőfok beállítását. De a TV-vel ellentétben nem kell a lakásban lennünk, hogy ezt megtegyük, akár az ország másik feléből is 22 vagy 25 °C-ra állíthatjuk a lakásunk (vagy irodánk!) hőmérsékletét, amely nagyon kényelmes és környezetbarát lehet, ha pár napra elutazunk, sőt, akár akkor is, ha egyikünk sincs otthon nap közben, ezért nem akarunk feleslegesen fűteni fél vagy több napig.

A Klímaglobál oldalán rengeteg modellt találunk, az árak kb. 50.000 és 80.000 Ft között mozognak, de azt mindenképp figyelembe kell vennünk, hogy egy elektromos fűtőpanel többé-kevésbé egy szobát tud felfűteni (persze nagy különbségek vannak, az egyes modellek teljesítménye 400 és 2000 W között változik). Ha a link a bekezdés elejéről nem működne, akkor másoljuk be a böngészőnk címsorába innen a: shop.klimaglobal.hu/futopanel_62-t